Αρχιτεκτονικη

Crematorium Siesegem

Το Crematorium Siesegem βρίσκεται στην εξοχή, λίγο έξω από το Aalst του Βελγίου. Τα δέντρα και οι θάμνοι σχηματίζουν την περίμετρο του οικοπέδου ενώ το κρεματόριο βρίσκεται στη μέση, με αποτύπωμα 74m επί 74m. Το γύρω πράσινο έχει συλληφθεί ως επέκταση του κρεματόριου χώρου και σημαντικό μέρος των τελετών. Η νοτιοδυτική γωνία του κτηρίου οδηγεί σε αίθριο και χρησιμεύει ως μεταβατική ζώνη, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες και έλκοντας τους εντός. Μόλις εισέλθουν, μια ξεκάθαρη ακολουθία χώρων ξεδιπλώνεται.

Ο στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα κτήριο ικανό να εσωτερικεύσει το τοπίο έτσι ώστε η ηρεμία του να μπορεί να παρηγορήσει τους επισκέπτες. Για τον λόγο αυτό, οι κλειστοί χώροι είναι προσανατολισμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να θολώνουν τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Τέλος, η διαδικασία αποτέφρωσης αποκαλύπτεται από το να είναι κρυμμένη, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη αλλά αποτελεσματική πολικότητα.