‘Les Lumieres a la campagne’ - Μετατροπη μονοκατοικιας σε αρχιτεκτονικο γραφειο

314 Αρχιτεκτονικό Γραφείο

Πληροφορίες

Κατηγορία
Γραφεία
Χρόνος Μελέτης
2018
Συνολική Επιφάνεια
300m2
Επιφάνεια Οικοπέδου
113m2
Κόστος
25000
Διεύθυνση Έργου
Γλυφάδα, Αθήνα

Περιγραφη

To έργο αφορά τη μετατροπή μιας μονοκατοικίας, της δεκαετίας του 1960 στο κέντρο της Γλυφάδας, σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Βασική μας πρόθεση ήταν η δημιουργία μιας έντονης αντίθεσης ανάμεσα στη γλώσσα των επεμβάσεων και τον αρχικό χαρακτήρα της κατοικίας. Οι επεμβάσεις αφορούν κυρίως την υλικότητα, τον φωτισμό και τη νοητή στέγη που σχεδιάσαμε. Τα νέα υλικά έχουν σκοπό να αναδείξουν τη φθορά και τις ατέλειες που προκλήθηκαν από το πέρασμα του χρόνου.

Όλο το κτήριο καλύπτεται εσωτερικά κι εξωτερικά με γυαλιστερή λαδομπογιά, η οποία αντανακλά το φως, ενώ το λευκό χρώμα που επιλέχθηκε εντείνει τις φωτοσκιάσεις. Ο διαχωρισμός των δωματίων γίνεται με ασημί κουρτίνες, οι οποίες μαζί με τις επενδύσεις από καθρέφτη στις πόρτες τονίζουν τον φουτουριστικό χαρακτήρα κι εντείνουν την αντίθεση με την παλιά κατοικία. Ο κήπος περιμετρικά στρώνεται με λευκό βότσαλο, ώστε να εναρμονιστεί με το σύνολο, ενώ στα κλαδιά των δέντρων κρέμονται ασημί κορδέλες.

Ως προς τον φωτισμό, στο εσωτερικό τοποθετήθηκαν γραμμικά στοιχεία νέον κατά μήκος των τοίχων, τα οποία φωτίζουν ενιαία τον χώρο από το δάπεδο προς την οροφή, δημιουργώντας μια διαβάθμιση φωτός (gradient) στους τοίχους. Στα γραφεία τοποθετούνται μικρές φωτεινές μπάλες, ενώ στον εξωτερικό χώρο και στη νοητή στέγη τοποθετήθηκε κόκκινος φωτισμός, ο οποίος προκαλεί μια ατμοσφαιρική και νοσταλγική διάθεση. Στο δώμα της κατοικίας τοποθετήθηκε ένα λεπτό μεταλλικό αποτύπωμα, το οποίο περιγράφει μια νοητή στέγη τύπου mansarde. Στο ίδιο ρομαντικό πλαίσιο το δώμα βάφεται σε χρώμα magenta.

Επόμενο Έργο
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.