Architecture

New sports pavillion

Το κτήριο είναι ένα παλιό μοναστήρι, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα και βρίσκεται στη συνοικία Gracia της Γρανάδας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι τον 20ο  αιώνα το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο κτήριο  εκτενής ανακαίνιση και έκτοτε, για περίπου 40 χρόνια, εγκαταστάθηκε σε αυτό το Seminario Menor de San Cecilio [Κατώτερη Ιερατική Σχολή του Αγίου Καικιλίου].

Η επέμβαση ανάπλασης υλοποιείται επάνω σε ό,τι απέμεινε από το Seminario Menor, δεδομένου ότι ένα τμήμα στη βορειοανατολική περιοχή του κτηρίου κατεδαφίσθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα. Λόγω αυτού, εξωτερικοί και εσωτερικοί φέροντες τοίχοι αφέθηκαν ακάλυπτοι με επακόλουθο  τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων  στην κατάσταση διατήρησης της κάλυψής του. Το κτήριο έχει τρεις ορόφους και αναπτύσσεται γύρω από μια μεγάλη τετράγωνη κεντρική αυλή με λεμονιές. Στους δύο χαμηλότερους ορόφους υπάρχει ένας αψιδωτός διάδρομος που λειτουργεί ως διανομέας κινήσεων.

Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, η κατασκευή βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης υποβάθμισης. Το υπόγειο ήταν το καλύτερα διατηρημένο τμήμα. Οι στέγες και τα δάπεδα των ανώτερων επιπέδων είχαν υποστεί σημαντικές λόγω βλάβες από την υγρασία και είχαν σε μεγάλο βαθμό σαπίσει.

Η παρέμβαση είχε ως στόχο την ανάκτηση του παλιού κτηρίου του Seminario Menor με όλη την αξία του ως στοιχείου πολιτισμικής κληρονομιάς και με σεβασμό προς τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του. Η παρέμβαση αφ΄ενός προσάρμοσε τις νέες χρήσεις στη γεωμετρία του κτηρίου και την υπάρχουσα κατανομή των χώρων του και αφ΄ετέρου προχώρησε με συνέπεια προς το κατασκευαστικό σύστημα.

 

low res

Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου συνίσταται σε φέροντες τοίχους από συμπαγή τούβλα και ξύλινα οριζόντια στοιχεία, δοκούς και στοιχεία πληρώσεως. Πραγματοποιήθηκαν εκτενείς εργασίες επισκευής τους. Οι νέες παρεμβάσεις περιορίζονται στην ενσωμάτωση των στοιχείων που ήταν απαραίτητα προκειμένου να υπάρχει συμμόρφωση προς τους ισχύοντες κανονισμούς. Πρόκειται για έναν ανελκυστήρα, ένα πυρήνα λουτρών ανά όροφο και ένα νέο αυτοτελές κλιμακοστάσιο, κάτι σαν έπιπλο που συνίσταται στο ελάχιστο απαραίτητο για τη σταθερότητά του.

Η ξύλινη κατασκευή αποκαθίσταται και τα τσιμεντένια πλακίδια του δαπέδου, σε διάφορα σχέδια ανάλογα με το δωμάτιο στο οποίο είναι τοποθετημένα, διατηρούνται, καθώς έχουν παραμείνει σε καλή κατάσταση και συνιστούν μέρος της αξίας του κτηρίου. Σε ορισμένα σημεία, εκεί όπου το δάπεδο έπρεπε να επισκευασθεί, αυτό έγινε με πλακίδια ανάλογων χαρακτηριστικών.

Η παρέμβαση προχώρησε έχοντας ως αρχή τον βαθύ σεβασμό προς το υπάρχον και με ορθολογισμό όσον αφορά την προσαρμογή των νέων λειτουργιών και την ανάγκη συμμόρφωσης προς τους ποικίλους κανονισμούς.

Το εσωτερικό του οικοπέδου περιβάλλεται από ψηλές μεσοτοιχίες. Αυτή η περιοχή με τις ισχυρές δεσμεύσεις είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει την αυλή, μια παιδική χαρά και ένα νέο αθλητικό κέντρο. Το υπέδαφος, στο οποίο κάθεται, αποτελείται από χαλαρές επιχώσεις  πάχους μέχρι και 20 m. Έπρεπε να εντοπισθεί με ακρίβεια η στάθμη του σταθερού εδάφους κοντά στα θεμέλια των μεσοτοιχιών και των φερόντων τοίχων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στο οικόπεδο με το δεδομένο έδαφος επιτρέπεται η κατασκευή εξαώροφου κτηρίου. Παρ΄ όλο που για τον λόγο αυτό στο συγκεκριμένο σημείο σε αυτή τη φάση κατασκευάζεται μόνο ένας χώρος για αθλητική χρήση, τα θεμέλια και ο φέρων οργανισμός υπολογίσθηκαν για την περίπτωση που ένα μεγαλύτερο κτήριο θα πρέπει να χτιστεί εκεί στο προσεχές μέλλον.

Η αίθουσα είναι κατασκευασμένη από ένα ελαφρύ δομικό σύστημα από clt (σταυρωτή αντικολλητή ξυλεία) και δοκάρια ανεστραμμένης σκαφοειδούς διατομής, επίσης από αντικολλητή ξυλεία, χωρίς ενδιάμεση στήριξη. Το φως μπαίνει από οριζόντιους φωταγωγούς οροφής, καθώς και από τρεις πλευρικούς, κατακόρυφους  φωταγωγούς που ανοίγουν προς ένα μελλοντικό αίθριο. Η εσωτερικά εμφανής ξύλινη κατασκευή έχει υποβληθεί σε κατάλληλη επεξεργασία, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συμπεριφορά της έναντι της φωτιάς. Εξωτερικά, καλύπτεται με σύστημα θερμομόνωσης πάχους 8 cm, που εγγυάται προστασία έναντι των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Η όλη γεωμετρία της έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα και η γενική διάταξη των χώρων και η κατανομή των κινήσεων είναι πολύ απλές. Η πρόσβαση γίνεται από πάνω. Τα αποδυτήρια είναι διατεταγμένα στην αριστερή πλευρά, ενώ στα δεξιά μια ράμπα οδηγεί στον εξωτερικό χώρο άθλησης.

ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.