Εξοχικη κατοικια στη Σιφνο

A2 Architects

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2018 - 2019
Χρόνος Αποπεράτωσης
2019
Συνολική Επιφάνεια
6300
Επιφάνεια Οικοπέδου
250
Κόστος
700000
Διεύθυνση Έργου
Σίφνο

Περιγραφη

Εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, η εξοχική κατοικία αναπτύσσεται σε μία απόμερη  τοποθεσία στα βορειοανατολικά της Σίφνου  έχοντας απεριόριστη θέα στο Αιγαίο.

Η μοναδική πλαγιά με τα φυσικά πλατώματα και τις ξερολιθιές, η θέα στην θάλασσα και ο προσανατολισμός, καθορίσαν την μορφή και την διάταξη  των επιμέρους κτισμάτων , με τον κύριο όγκο της κατοικίας να αναπτύσσεται στο άνω φυσικό πλάτωμα ενώ οι μικρότεροι όγκοι των  δωματίων απλώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Στο άνω πλάτωμα, από όπου πραγματοποιείται η πρόσβαση κατά μήκος της ξερολιθιάς, οργανώνονται οι κοινόχρηστοι χώροι διημέρευσης. Ένας άνετος διάδρομος ,σαν μία «γέφυρα», οδηγεί από τους χώρους διημέρευσης στο μάστερ υπνοδωμάτιο  και στην σκάλα που οδηγεί στο χαμηλότερο επίπεδο, όπου οργανώνται τα υπόλοιπα τρία υπνοδωμάτια.  
Οι όγκοι των δύο ανεξάρτητων δωματίων σε  συνδυασμό με τα  πέτρινα τοιχία ανάμεσα τους, δημιουργούν έναν εξωτερικό τοίχο προς τον βορεινό άνεμο , ορίζοντας μία μεγάλη αυλή  στο κέντρο της σύνθεσης.
Η σύνθεση ολοκληρώνεται με τους δύο ξενώνες που τοποθετούνται στα υφιστάμενα  πίσω πλατώματα, δημιουργώντας μία πιο ανεξάρτητη πτέρυγα για επισκέπτες με  πλήρη ιδιωτικότητα.

Ενδιαφέρον στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το διαμπερές κενό που δημιουργείται στο χαμηλό πλάτωμα  κάτω από την γέφυρα του κύριου όγκου και  φέρνει σε επαφή το φυσικό τοπίο με το επίπεδο της αυλής. 

Όλη η σύνθεση βασίζεται στην δημιουργία ενός μικρού κυκλαδίτικου συγκροτήματος από λευκούς και πέτρινους όγκους αρμονικά τοποθετημένους στο φυσικό περιβάλλον, που ενώνονται μεταξύ τους με διαδρομές, πλατώματα και πέτρινα τοιχία.

Τα διαφορετικά, ξύλινα κουφώματα παραμένουν κυρίως μικρά, ακολουθώντας την τυπολογία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.  Σχεδιάστηκαν σε κάθε χώρο, με τρόπο ώστε να ενοποιούν επαρκώς τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο και να καδράρουν θέες αφήνοντάς το φως να μπει στο εσωτερικό, αλλά κρατώντας έξω  τον έντονο, καλοκαιρινό ήλιο. 

Εξωτερικά ο λευκός σοβάς, η επένδυση με τοπική πέτρα και οι πέτρινοι τοίχοι, συνδυάζονται  με  βιομηχανικά δάπεδα και τα ξύλινα στοιχεία της πέργκολας και των κουφωμάτων.
Τα φυσικά  υλικά συναντώνται και στο εσωτερικό της κατοικίας , όπου ο λευκός σοβάς ,το λευκό κτιστό καθιστικό και η κτιστή κουζίνα, συνδυάζονται με την οροφή από εμφανές σκυρόδεμα και με το βιομηχανικό δάπεδο .
Η λιτή αισθητική ολοκληρώνεται με την χρήση  λευκού μαρμάρου στα μπάνια  και ξύλινων στοιχείων  όπως  ξύλινα φωτιστικά και έπιπλα.


Η αρμονική σχέση του κτιρίου με το φυσικό τοπίο, η διάσπαση του συνόλου σε όγκους και επίπεδα, η λιθοδομή σε συνδυασμό με τον άσπρο σοβά και τα μικρά ανοίγματα, όλα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων, αποκτούν νέα υπόσταση σε  αυτό το  απλό και αυθεντικό ησυχαστήριο στην Σίφνο.
 

Συντελεστες

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Εσωτερική διακόσμηση
Φωτογραφία
Επόμενο Έργο
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΕΩΣ 03/10
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο, με την ειδική προσφορά έως τη Δευτέρα 03 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της διάλεξης των Barozzi Veiga. Η προσφορά ισχύει μόνο για νέους συνδρομητές.