H_34. Συγκροτημα κατοικιων

314 architecture studio

Πληροφορίες

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2014
Χρόνος Αποπεράτωσης
2019
Συνολική Επιφάνεια
713
Επιφάνεια Οικοπέδου
599
Κόστος
2210000
Διεύθυνση Έργου
Βούλα

Περιγραφη

Η πολυκατοικία H_34 κατασκευάστηκε σε ένα προνομιακό οικόπεδο της Βούλας, εμβαδού 713,40 m2, σε απόσταση μόλις 80 m από την ακτογραμμή.

Η αρχιτεκτονική του κτηρίου έχει επιρροές από την παραδοσιακή ασιατική αρχιτεκτονική. Το κτήριο σχεδιάστηκε μέσω ενός αφαιρετικού μετασχηματισμού και αποδόμησης της μορφής των τυπολογιών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τα ζητούμενα του κτηριολογικού προγράμματος, τους αρχιτεκτονικούς στόχους και την ενεργειακή επίδοση.

Το H_34 περιλαμβάνει τέσσερις κατοικίες, φυτεμένο δώμα, δυο ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές, κήπο και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Αναπτύσσεται σε επτά επίπεδα και δεν έχει οριζόντιο ή κατακόρυφο άξονα συμμετρίας. Οι τέσσερις κατοικίες διαφέρουν ως προς το εμβαδόν, οργανώνονται, όμως, με παρόμοιο τρόπο, έτσι ώστε όλοι οι χώροι διημέρευσης να έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Εξαίρεση αποτελεί η κατοικία στο ισόγειο, όπου το καθιστικό και η τραπεζαρία έχουν θέα προς τον κήπο και τη μια κολυμβητική δεξαμενή.

Ο τρόπος με τον οποίο αρθρώνονται τα τέσσερα διαμερίσματα καθ’ ύψος επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων στεγασμένων προβόλων, που προσφέρουν πανοραμική θέα και ενισχύουν τη συμμετρία και τον ρυθμό των όψεων. Σχεδιαστικός στόχος ήταν το κτήριο να έχει γλυπτική ποιότητα και, παράλληλα, να δίνει την εντύπωση μιας ανάλαφρης αυτοφερόμενης συνολικής κατασκευής.

Επί μέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτηρίου, όπως οι λεπτές μεταλλικές βέργες και οι ευθύγραμμες και κοίλες κατακόρυφες εξάρσεις κατά μήκος των πλακών, προ- σφέρουν επαρκή σκίαση και προστασία από τον βορρά. Είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα, χωρίς να εμποδίζουν τη θέα. Το H_34 έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και έχει χαρακτηριστεί κτήριο ενεργειακής κλάσης Α+.