Κατοικια σε Ελαιωνα στην Γκονατσα

ETSI Architects

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2018 - 2019
Χρόνος Αποπεράτωσης
2020
Συνολική Επιφάνεια
4000
Επιφάνεια Οικοπέδου
120
Διεύθυνση Έργου
Γκονάτσα

Περιγραφη

Τι κάνεις όταν έρχονται πελάτες να τους σχεδιάσεις το σπίτι και σου ζητάνε να αντιγράψεις ένα σπίτι που θεωρούν πρότυπο;

Αυτό συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ένα ζευγάρι Αυστριακών, κοντά στη σύνταξη, αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα και να χτίσει εδώ το σπίτι στο οποίο θα ζήσει εφεξής. ΄Ήλθε στο γραφείο και είπε ‘Θέλουμε το σπίτι της Κρίστυ’, μιας γερμανίδας εικαστικού που ζει χρόνια στη Μάνη και σχεδίασε μόνη της το υπέροχο –ομολογουμένως– σπίτι της.

Σαστίσαμε και, μετά, αποδεχθήκαμε την πρόκληση.

Αναλύσαμε το σπίτι της Κρίστυ και, αφού καταλήξαμε στις γενικές αρχές που το διακρίνουν, προσθέσαμε κάποιες δικές μας και το ξανασυνθέσαμε.

Το αποτέλεσμα διαφέρει από την αρχική αναφορά, αλλά είναι αυτό που ήθελε τελικά το ζευγάρι. Το σπίτι αναφοράς είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

΄Ήταν ισόγειο.

Είχε κεντρικό κοινόχρηστο χώρο, με συμμετρικά δυο ίδια δωμάτια, χωρίς προθάλαμο εισόδου ή άλλους χαμένους χώρους. Η είσοδος γινόταν απ’ ευθείας στον κεντρικό χώρο.

Ο κοινόχρηστος χώρος είχε ανοικτή κάτοψη, με κουζίνα, σαλόνι και τραπεζαρία, όλα ένα. Σε αυτά εμείς προσθέσαμε διαμπερότητα σε όλες τις κατευθύνσεις και το μεγάλο παράθυρο.

Επίσης, ‘κυλήσαμε’ τα υπνοδωμάτια μπροστά, για να δημιουργήσουμε τον χώρο της στεγασμένης κεντρικής βεράντας σαν συνέχεια του χώρου διημέρευσης. Λόγω των περιορισμένων οικονομικών μέσων το σπίτι σχεδιάσθηκε με τις πλέον λιτές λύσεις, αλλά με όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης βιοκλιματικής και ενεργειακά βιώσιμης λογικής.

Πρόκειται για ένα απλό στο σύνολό του ισόγειο κτίσμα που σχεδιάσθηκε για να δέσει με το περιβάλλον του, που παραμένει γενναιόδωρο σε χώρο και σε φως, και που τιμά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την παράδοση της ζωής στην ύπαιθρο.

Συντελεστες

Υπεύθυνη μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Φωτογραφία