'nCaved'. Κατοικια στη Σεριφο

Mold Architects - Ηλιάνα Κερεστετζή

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2018
Χρόνος Αποπεράτωσης
2020
Συνολική Επιφάνεια
6000
Επιφάνεια Οικοπέδου
360
Διεύθυνση Έργου
Σέριφος

Περιγραφη

Το nCaved χωροθετείται σε βραχώδη τοποθεσία κοντά σε ένα μικρό απομονωμένο όρμο στη Σέριφο.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός ‘καταφυγίου’ σε ένα χώρο με αφοπλιστική θέα, αλλά απόλυτα εκτεθειμένο στους έντονους βόρειους ανέμους, οδήγησε στη χειρονομία της ‘διάτρησης’ της πλαγιάς, αντί της εν σειρά παράθεσης χώρων στο επίπεδο του εδάφους.

Ένας ορθογωνικός κάνναβος εφαρμόζεται στo επικλινές έδαφος και παρέχει το υπόβαθρο μιας τριδιάστατης ‘σκακιέρας’ πλήρων και κενών. Αυτή φιλοξενεί και ταυτόχρονα απομονώνει τους χώρους της κατοικίας. Tην αυστηρή γεωμετρία της ανατρέπει η στροφή του τε- λευταίου τμήματος του καννάβου, η οποία προσφέρει στους χώ- ρους διημέρευσης διευρυμένη θέα και εντείνει την αίσθηση της προοπτικής. ΄Έτσι, επίσης, το ίχνος της κατοικίας μοιάζει να ελαχι- στοποιείται στο νοητό τέλος της ανάβασης.

Οι πλευρικοί τοίχοι από ξερολιθιά, που οριοθετούν και προστατεύουν την κατοικία, είναι τα κατακόρυφα όρια που οδηγούν το βλέμμα στον ορίζοντα. Σε αντίθεση με αυτούς τους στιβαρούς διαμήκεις πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες όψεις είναι ελαφρές, γυάλινες και ανοιχτές καθ΄όλο τους το μήκος. Η μπροστινή όψη ανοίγεται πλήρως στην ανατολική θέα, ενώ τα πίσω υαλοστάσια πλαισιώνουν εσωτερικούς κήπους, προσφέροντας διαμπερότητα και φώς. Ο διαμπερής φωτισμός και αερισμός, η πέτρα και το φυτεμένο δώμα, σε συνδυασμό με την κατάλληλη μόνωση και τα ενεργειακά υαλοστάσια, προσδίδουν στο nCaved βέλτιστα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και περιορίζουν στο ελάχιστο τις ανάγκες κλιματισμού των χώρων.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που περιλαμβάνουν αντί- στοιχα τα υπνοδωμάτια, τους χώρους διημέρευσης και τον ξενώνα. Τα δύο πρώτα επικοινωνούν εσωτερικά, ενώ ο ξενώνας είναι ανεξάρτητος.

Μια υποβαθμισμένη κλίμακα συνδέει εξωτερικά τα τρία επίπεδα και οδηγεί στην κύρια είσοδο, στον εξώστη του καθιστικού. Η ομαλή αυτή κατάβαση στα ενδότερα της κατοικίας αποκαλύπτει αργά – αργά τους αρχικά κρυμμένους χώρους της και προσφέρει παράλληλα την διπλή πλαισίωση της θέας ως φυγή προς την θάλασσα κατά την κα- τάβαση, ως φυγή προς τον ουρανό κατά την ανάβαση.

Οι (λεγόμενοι) ‘υπόσκαφοι’ χώροι είναι αρνητικοί όγκοι που προ- κύπτουν από την τομή και αφαίρεση τμήματος του βράχου. Αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα της αδρής φυσικής κοιλότητας επιλέξαμε να ενισχύσουμε με την επιλογή των υλικών και της χρωματικής κλίμακας. Πέτρα, εμφανές σκυρόδεμα, ξύλο και μέταλλο συντίθενται λειτουργικά δημιουργώντας αδρά εσωτερικά κελύφη. Διάτρητα διάφράγματα-φίλτρα στις όψεις παράγουν μοτίβα σκιών που, σε συνδυασμό με μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες καθρέπτη, συνθέτουν μιαν απόκοσμη ατμόσφαιρα στους ιδιαίτερους χώρους της κατοικίας.

Οι πέργκολες μοιάζουν να αποκολλώνται από την επιφάνεια και να αιωρούνται, υπογραμίζοντας την παρουσία του κτίσματος, το οποίο επιδιώκουμε να ανήκει αλλά όχι και να αφομοιώνεται από το τοπίο.

Συντελεστες

Σύμβουλος αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Μελέτη φωτισμού
Επόμενο Έργο
low res
2020

Avlakia House

ARP