‘Διπλη Καμπυλοτητα’ - Κατοικια στο Ηρακλειο Κρητης

tense architecture network_TAN - Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Κώστας Μαύρος

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Αποπεράτωσης
2016
Διεύθυνση Έργου
Ηράκλειο

Περιγραφη

Η θέση, σε μικρό ύψωμα, είναι προνομιακή. Το επίμηκες πεδίο είναι ελεύθερο προς τον νότο και την κορυφή του Γιούχτα. Το σπίτι αναπτύσσεται αναγκαία κατά μήκος της νότιας πλευράς, της πλευράς του ήλιου. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει μια γραμμική κατοικία το έντονο κρητικό φως; Η εξ αρχής γλυπτική χειρονομία προκύπτει από αυτήν την ηλιόλουστη συνθήκη: επιδιώκεται, μέσω μιας διπλής κάμψης, το κτήριο να καμπυλωθεί, να λυγίσει από τη δύναμη της πορείας του ήλιου από την ανατολή στη δύση.

Το επίπεδο, υπερυψωμένο γωνιακό οικόπεδο προσφέρει θέες της πόλης και έχει νότιο προσανατολισμό. Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Η όψη του υπερυψωμένου όγκου είναι τυφλή με εξαίρεση μια εκτομή στην άνω γωνία, η οποία αποκαλύπτει έναν υπαίθριο χώρο, με θέα της πόλης προς τα δυτικά. Η κάτω καμπύλη του υποδέχεται το φως στο ενδιάμεσο επίπεδο, παραλαμβάνοντας την κλίμακα του ορόφου. Το εσωτερικό του υπερυψωμένου όγκου φιλοξενεί τον κύριο χώρο ύπνου και καταλήγει σε μια κρυφή εκτομή της οροφής του, στην ανατολική της γωνία.

Μια μικρή δεξαμενή λειτουργεί εκεί ως υπαίθριο λουτρό. Ο όγκος του εμφανούς σκυροδέματος λειτουργεί ως υπόστεγο τόσο για τον κήπο όσο και για τον υποκείμενο κύριο χώρο διαβίωσης στο μεσαίο επίπεδο. Tο χαμηλότερο επίπεδο αναπτύσσεται ως ισχυρή σκουρόχρωμη βάση, είναι επίσης εσωστρεφές, υποδεχόμενο τα υπνοδωμάτια, πίσω από ένα φράχτη αναρριχώμενων φυτών.

Ο χειρισμός των καμπυλών, σε αυτό το έργο, επιδιώκει ταύτιση με τον τεταμένο χειρισμό κενού και φωτός. Ο κύριος όγκος λειτουργεί όχι μόνο ως υποδοχέας των ιδιωτικών χώρων χαλάρωσης αλλά και ως στέγαστρο για την ημιυπαίθρια εκτόνωση της κατοικίας και για τον κήπο. Η δομοστατική επίλυση είναι αδιάλυτη από την ίδια τη μορφή: η υποστύλωση στο επίπεδο του κήπου υλοποιείται προοδευτικά από ένα κυκλικό σύμμικτο μεταλλικό σε ένα τετράγωνο σκυροδετημένο, για να καταλήξει στο γωνιακό μονολιθικό τοιχίο, στο οποίο η ‘façade’ εδράζεται ελεύθερα. Η κατοικία καμπυλώνεται, συστρέφεται, εκτέμνεται, ακολουθώντας τις δυνάμεις του πεδίου, αστικές ή φυσικές. Η ευφρόσυνη ‘façade’ της δείχνει να απολαμβάνει την αντιστικτική συνενοχή των γειτονικών, μαζικά παραγόμενων, πολυκατοικιών.

Συντελεστες

Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Φωτογραφία
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΕΩΣ 03/10
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο, με την ειδική προσφορά έως τη Δευτέρα 03 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της διάλεξης των Barozzi Veiga. Η προσφορά ισχύει μόνο για νέους συνδρομητές.