Ιδιωτικη Κατοικια στο Ψυχικο

Κατερίνα Καραγιάννη

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2015 - 2017
Χρόνος Αποπεράτωσης
2017
Επιφάνεια Οικοπέδου
630m2
Διεύθυνση Έργου
Ψυχικό

Περιγραφη

Η κατοικία διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα, που συνολικά καταλαμβάνουν 630m2. Η αρχιτεκτονική της μετεωρίζεται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες στους ιδιοκτήτες της.

Ο εξωτερικός χώρος έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μικρές καθημερινές αποδράσεις από τη ζωή της πόλης. Η κολυμβητική δεξαμενή, εμβαδού 53m2, καταλαμβάνει την πρόσοψη του οικοπέδου και είναι επενδεδυμένη με μάρμαρο Αλιβερίου. Τον υπαίθριο χώρο καλύπτει μια πέργολα εμβαδού 58m2, που προσφέρει σκίαση, ενώ επάλληλα μεταλλικά διάτρητα φύλλα δημιουργούν ένα προστατευτικό παραπέτασμα από τις γειτονικές κατοικίες. Με τη χρήση του κατάλληλου φωτισμού, επιτυχγάνεται η διακριτική σηματοδότηση των κινήσεων προς την κυρία είσοδο της κατοικίας.

Ο χώρος της εισόδου έχει διπλό ύψος και μεταφέρει το φως από τον υπερκείμενο φεγγίτη οροφής στο ισόγειο. Δημιουργείται, έτσι, ένα παιχνίδι φωτός, από τα περιμετρικά ανοίγματα και τον φεγγίτη, που δίνει στην κύρια είσοδο μια αίσθηση ανάτασης και ύψους.

Η σκάλα αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της κατοικίας, καθώς αναλαμβάνει τη ‘μεταφορά’ των υλικών στο επόμενο επίπεδο και την αισθητική σύνδεση των ορόφων.

Το εσωτερικό έχει σχεδιασθεί με απλές και καθαρές γραμμές. Η εναλλαγή των υλικών σηματοδοτεί και την αλλαγή των χρήσεων, οι οποίες είναι διακριτές χωρίς να παρεμβάλλεται φυσικό εμπόδιο. Υπάρχει, λοιπόν, η αντίληψη ενός ενιαίου χώρου που καταλαμβάνει όλο το μήκος και το πλάτος της κατοικίας, χωρίς όμως να υπάρχει αλληλοκάλυψη των διαφορετικών λειτουργιών. Κυριαρχεί το λευκό και η χρήση γκρι πλακών κερλίτη, υλικό επένδυσης της οροφής, των τοίχων και των σταθερών επίπλων, ενώ υπογραμμίζεται η τεράστια επιφάνεια του τζακιού με τη χρήση μαρμάρου pietra grey σε τέσσερα μεγάλα ενιαία κομμάτια.

Η κουζίνα καταλαμβάνει πολύ μεγάλο τμήμα της κάτοψης, καθώς συμπεριλαμβάνει και το καθημερινό. Διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες λειτουργίες με τη χρήση μαρμάρινων πάγκων, αλλά εξακολουθεί να ενοποιείται οπτικά και αισθητικά.

Στα υπνοδωμάτια έχουν σχεδιασθεί σχεδόν όλα τα έπιπλα, ώστε να επιτευχθεί ένα ενιαίο και αρμονικό σύνολο: γίνεται εκτεταμένη χρήση ξύλου δρυός στο δάπεδο και στα έπιπλα, ώστε να δοθεί στον χώρο η ζεστασιά που χρειάζονται οι ιδιωτικοί χώροι. Η χρήση του ξύλου επεκτείνεται και στο κυρίως λουτρό αναπαράγοντας την ίδια φιλοσοφία. Το κρεβάτι έχει σχεδιασθεί σαν ένα ξύλινο κουκούλι, ενώ έχουν σχεδιασθεί δύο ξεχωριστά δωμάτια-ντουλάπες.

Τα παιδικά δωμάτια σχεδιάζονται με προσοχή, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εφήβων. Το υλικό του δαπέδου γίνεται και υλικό επένδυσης των τοίχων, ζεσταίνοντας τα περιμετρικά όρια.

Συντελεστες

Επόμενο Έργο
low res
2017

Site-Specific Concept Space

A31 ARCHITECTURE, Πραξιτέλης Κονδύλης
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.