Κατασκευη τοποσημου επι του κεντρικου προβλητα Φαληρου

Σίμος Βαμβακίδης

Πληροφορίες

Κατηγορία
Αστικός σχεδιασμός
Χρόνος Μελέτης
2012
Συνολική Επιφάνεια
2500m2
Επιφάνεια Οικοπέδου
4850m2
Διεύθυνση Έργου
Φάληρο, Αθήνα
Διακριση
4ο Βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Περιγραφη

Πρόκειται για μια προσπάθεια πλασίματος ενός τόπου, ο οποίος θα εναρμονίζεται με την προσέγγιση της αρχιτεκτονικής του πάρκου του Φαληρικού όρμου, με την έντονη φύτευση και τους μικρούς λόφους, τις πολλαπλές οπτικές φυγές προς την πόλη και τη θάλασσα, τα υφιστάμενα και μελλοντικά τοπόσημα – κελύφη, που όλα απαιτούν μια ήπια αρχιτεκτονική πρόταση.

Σε μια προσπάθεια σχεδιασμού ενός τόπου που αναφέρεται στα παραπάνω με αφαιρετικό τρόπο και, ταυτόχρονα, τοποθετεί τον επισκέπτη στο κέντρο του ελεύθερου πεδίου και της ανοιχτής θάλασσας, γεννήθηκε η ιδέα του ‘κατοικήσιμου λόφου’. 

Όπως και στα υπό ανέγερσιν κτήρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο επισκέπτης μπορεί να φιλοξενηθεί μέσα στο έργο και πάνω στην επιφάνεια/δώμα του, να περιηγηθεί ελεύθερα πάνω σε αυτό το ανθρωπογενές ‘τοπίο’ που πλάθεται ως ανοιχτός δημόσιος χώρος. Μικροτοπιογραφικά στοιχεία, όπως καθιστικά και κλίμακες, βοηθούν την κατοίκησή του.

Για τον σκιασμό αυτού του νέου δημόσιου χώρου και τη δημιουργία μιας γενναίας απόληξης, στο τέλος του προβλήτα, που αποκαλύπτει τη θέα προς τη θάλασσα και τον ορίζοντα, ο λόφος αντιγράφηκε και αντιστράφηκε για τη δημιουργία ενός κατοικήσιμου κελύφους/στεγάστρου, το οποίο λειτουργεί ως παρατηρητήριο και υπαίθριο αμφιθέατρο. Ένα καφεστιατόριο κρύβεται κάτω από τον λόφο.

Συντελεστες

Αρχιτέκτων
Ομάδα μελέτης
Σύμβουλος στατικών
Σύμβουλος μηχανολογικών
Σύμβουλος ηλεκτρολογικών
Επόμενο Έργο
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο.