Μετατροπη βιομηχανικου οροφου σε διαμερισμα και φωτογραφικο εργαστηριο

Ελένη Ιωαννίδου

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Αποπεράτωσης
2016
Επιφάνεια Οικοπέδου
190
Διεύθυνση Έργου
Γκάζι, Αθήνα

Περιγραφη

Δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, ένα παλιό βιομηχανικό κτήριο μεταμορφώνεται. Το έργο αφορά έναν όροφο με πολλαπλές χρήσεις, συνδυασμό κατοικίας και φωτογραφικού εργαστηρίου.

Πρόκειται για μια ιστορία γοητείας. Στη μεταμόρφωση συμβάλλει σημαντικά η αποκάλυψη της φατνωματικής οροφής και άλλων μπετονένιων στοιχείων, καθώς και η δημιουργία εσωτερικών χωρισμάτων. Ανεπίχριστο σκυρόδεμα, μέταλλο και τερακότα παίζουν ένα αυστηρό παιχνίδι με μαύρα και λευκά χρώματα.

Ένας διάδρομος, με γυάλινη πόρτα στο τέλος του, διαχωρίζει τους δύο χώρους, που δημιουργήθηκαν με ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Το διαμέρισμα είναι πιο τραχύ, με γυμνά υλικά και μεγάλα ανοίγματα που βλέπουν τον σιδηρόδρομο, ενώ το εργαστήριο είναι σε λευκούς τόνους, που αντανακλούν το φως με ένα κινηματογραφικό τρόπο, μέσα από τα παλιού τύπου μεταλλικά κουφώματα. Η υπάρχουσα διαφάνεια μεταξύ των δύο χώρων φιλτράρεται με παράθυρα αμμοβολής στο διαμέρισμα, που διατηρούν και διαχέουν το φως. Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπνοδωμάτιο έχει άνοιγμα προς το καθιστικό, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το αυθεντικό σχέδιο κουφωμάτων του κτηρίου. Στο βιομηχανικό ύφος των χώρων, προστίθεται και ο εξοπλισμός που, ως επί το πλείστον, είναι μεταλλικός και χειροποίητος.

Συντελεστες

Αρχιτέκτων
Κατασκευή
Επόμενο Έργο
low res
2015

Εξοχικη κατοικια στις Καρυες

Plaini and Karahalios Architects
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
Αποκτήστε σε προνομιακή τιμή την ετήσια συνδρομή στις εκδόσεις DOMa έως τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική από την Ελλάδα στον κόσμο.