Παιδικος σταθμος στη Γλυφαδα

Klab Architecture

Πληροφορίες

Κατηγορία
Εκπαίδευση
Χρόνος Μελέτης
2016
Χρόνος Αποπεράτωσης
2017
Συνολική Επιφάνεια
1330
Επιφάνεια Οικοπέδου
400
Κόστος
400000
Διεύθυνση Έργου
Γλυφάδα, Αθήνα

Περιγραφη

Η μελέτη και υλοποίηση δημόσιων κτηρίων στην Ελλάδα είναι προβληματική, καθώς ο αρχιτέκτονας δεν είναι ο κύριος παράγοντας στην υλοποίησή τους. Γι' αυτό, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σε αυτό το δημόσιο έργο, ήταν να αποκαταστήσουμε τον ρόλο του αρχιτέκτονα ως βασικού συντελεστή. Επιπλέον, στόχος μας ήταν η ανάδειξη ενός τύπου κατασκευής, της προκατασκευής. Η προκατασκευή, ένα από τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού για το έργο, καθόρισε σημαντικά και τη μορφή του κτηρίου αφού το βασικό module έπρεπε να μεταφέρεται με νταλίκα.

Η κεντρική ιδέα είναι ο παιδικός σταθμός να αναφερθεί στην κλίμακα των χρηστών του και να αναπαραγάγει ένα μοντέλο αστικού χωριού. Η βασική κλίμακα είναι το αρχέτυπο σχέδιο της κατοικίας που η επανάληψή του παρήγαγε τις αίθουσες του παιδικού σταθμού. Ο σταθμός σχεδιάστηκε με τη λογική όλες οι αίθουσες να έχουν τρεις ελεύθερες πλευρές, με συνέπεια η διάταξη να γίνεται γύρω από μια κεντρική αυλή, αλλά να διαμορφώνεται και με μικρότερα αίθρια.

Υπήρξε προσπάθεια ώστε απλά υλικά και κοινοί τρόποι κατασκευής να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη κατασκευή με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν με πάχος 10cm, έτσι ώστε να έχουμε παραπάνω χώρο εσωτερικά και έχουν, όπως και οι στέγες, εξωτερική μόνωση. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και την κατασκευή περγκολών από κόντρα πλακέ θαλάσσης, καθώς και με τη διάταξη των ανοιγμάτων, η κατασκευή είναι βιοκλιματική, δημιουργώντας συνθήκες άνεσης για τις δραστηριότητες των παιδιών.

Η φύτευση, επίσης, θα γίνει γρήγορα βασικό στοιχείο της σύνθεσης, αφού μεγάλα πλατάνια θα σκιάζουν την εσωτερική αυλή και άλλα δένδρα θα τονίζουν τις διαφορές των εποχών.

Συντελεστες

Ομάδα μελέτης
Κέλλυ Κάγκα, Πέτρα Ξυνίδου (πρακτική άσκηση), Ηλέκτρα Παγκάλου (πρακτική άσκηση), Μυρτώ Λάντζα (πρακτική άσκηση)
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Διαχείριση έργου
Κατασκευή
Shelter SA, ΔΟΜΗΣΗ ΟΕ Καφεστίδης Νότης Α. και Συνεργάτες ΟΟΕΕ
Μελέτη επίπλωσης
Επίβλεψη
Ιδιοκτήτης
Επόμενο Έργο
low res
2017

Παραλληλη κατοικια

En Route Architects
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο. Η συνδρομή περιλαμβάνει 4 τεύχη του περιοδικού ΔΟΜΕΣ, 3 τεύχη του περιοδικού DOMa και τον τόμο των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής.