Παραλληλη κατοικια

En Route Architects

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2009 - 2010
Χρόνος Αποπεράτωσης
2017
Συνολική Επιφάνεια
4000m2
Επιφάνεια Οικοπέδου
100m2

Περιγραφη

Το ‘Parallel House’ είναι μια θερινή κατοικία απομονωμένη, σε μια ανέγγιχτη περιοχή ενός κυκλαδίτικου νησιού. Οι ισχυρές τοπογραφικές μεταπτώσεις του περιβάλλοντος τοπίου αντιπροσωπεύουν ταυτόχρονα την εννοιολογική αφετηρία και την κατευθυντήρια γραμμή της αρχιτεκτονικής ιδέας.

Το σπίτι είναι τοποθετημένο παράλληλα με τη θέα της θάλασσας και οργανώνεται ως ακολουθία δωματίων υπαίθριων, μερικώς καλυμμένων έως εντελώς κλειστών. Οι όγκοι τους δημιουργούν κινηματογραφικά κάδρα του περιβάλλοντος τοπίου, του Αιγαίου και των γειτονικών νησιών. Λόγω των απότομων κλίσεων του εδάφους, το πίσω μέρος του σπιτιού βυθίζεται μέσα στο τοπίο, ενώ η πρόσοψή του ανοίγει εξ ολοκλήρου προς τη θέα. Όλες οι βοηθητικές λειτουργίες τοποθετούνται κατά μήκος του πίσω τοίχου και έτσι επιτυγχάνεται ανεμπόδιστη κίνηση και θέα, τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και προς το τοπίο.

Η χρήση εμφανούς σκυροδέματος ως δομικού και οπτικού πλαισίου νοείται ως σύγχρονη απόδοση ενός παραδοσιακού πέτρινου σπιτιού. Αυτή η επανερμηνεία των παραδοσιακών οικοδομικών τεχνικών σχετίζεται, επίσης, με την ενσωμάτωση ενεργητικών και παθητικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ενέργειας. Αυτές οι τεχνικές παρέχουν υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης και αυτονομίας.

Ένας διάδρομος, στο πίσω μέρος του σπιτιού, αξιοποιεί τους επικρατέστερους ανέμους για διαμπερή αερισμό, ούτως ώστε να διατηρείται το σπίτι δροσερό όλο τον χρόνο. Η οροφή χρησιμοποιείται για τη συλλογή ομβρίων υδάτων σε αφανείς δεξαμενές. Αυτά επαναχρησιμοποιούνται στο σπίτι ως φιλτραρισμένο νερό. Οι ηλιακοί συλλέκτες, που είναι κρυμμένα στο τοπίο, παράγουν επαρκή ενέργεια για να μπορεί το σπίτι να λειτουργεί και εκτός δικτύου.

Το ‘Parallel House’ κτίστηκε ως ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα ελάχιστη, αντίθεση προς το περιβάλλον τοπίο. Μέσω αυτής της αντίθεσης και της διακριτικής ενσωμάτωσης αρχών εστιάζεται στη μέγιστη εμπειρία αυτού καθαυτού του τοπίου.

Συντελεστες

Αρχιτέκτονες
Υπεύθυνη μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Ενεργειακή μελέτη
Επίβλεψη
Επόμενο Έργο
low res
2017

Κατοικια ‘APS’ [Antiparos Presenhuber Studio]

ARP - Architecture Research Practice
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.