SKOGFINSK MUSEUM | Forest Houses

Ρένα Σακελλαρίδου SPARCH PC/Meinich Arkitekter AS

Πληροφορίες

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος Μελέτης
2017
Συνολική Επιφάνεια
12600m2
Επιφάνεια Οικοπέδου
1670m2
Διεύθυνση Έργου
Svullrya, Νορβηγία
Τιτλος Διαγωνισμου
The Museum of Forest Finn Culture in Norway | Norsk Skogfinsk Museum

Περιγραφη

Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στους Φινλανδούς των Δασών, οι οποίοι έφθασαν στα ανατολικά σύνορα της Νορβηγίας τον 15ο αιώνα και ήταν γνωστοί για τη μέθοδο ‘κοπής και καύσης’ που εφάρμοζαν στην καλλιέργεια της γης. 

Εικόνες υλοτομημένων και καμένων χωραφιών, ψηλά δασικά δένδρα, κωνικοί σωροί από ξύλα και ξύλινες καλύβες με το εσωτερικό τους μαύρο από τον καπνό ενεργοποίησαν τη φαντασία μας. Φαντασθήκαμε μικρά ξύλινα σπίτια με απότομες κεκλιμένες στέγες κάτω από τα ψηλά δέντρα. Αυτά τα σπίτια στο δάσος αποτέλεσαν την ιδέα μας. Όπως τα κλαδιά ενός δένδρου, συναρμόζονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το κτήριο προσαρμόζεται στο τοπίο. Τα ‘σπίτια’ στρέφουν τα ‘πρόσωπά’ τους στο ποτάμι, σε ήπιο πρόβολο πάνω από τις όχθες του ποταμού. Όταν σκοτεινιάζει, οι προσόψεις των σπιτιών προσφέρουν μια έντονη και αξιομνημόνευτη εικόνα του Μουσείου. Ο ξύλινος φέρων οργανισμός, σανίδες και κορμοί δίνουν στα ‘σπίτια’ τη χαρακτηριστική τους όψη. Εμπνεόμενοι από τους κωνικούς σωρούς ξύλου, σχεδιάσαμε αιχμηρές επιμήκεις τριγωνικές στέγες, συνδυάζοντας την ένταση του ύψους με τους σκοτεινούς καπνισμένους εσωτερικούς χώρους.

Το Μουσείο αναπτύσσεται ολόκληρο σε ένα επίπεδο. Ο κύριος γραμμικός όγκος διακλαδίζεται στους εκθεσιακούς χώρους. Η είσοδος, το κυλικείο, το αμφιθέατρο, η αίθουσα συνεδριάσεων και η βιβλιοθήκη συγκεντρώνονται προς τη θέα του ποταμού. Στην άλλη πλευρά τοποθετούμε τα γραφεία διοίκησης, τα εργαστήρια και τους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ, ενδιάμεσα, τους βοηθητικούς χώρους.

Διαρθρωμένες σύμφωνα με ένα αφήγημα, οι αίθουσες εκθέσεων επιτρέπουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό των Φινλανδών των Δασών. Μια επιμήκης βιτρίνα με εκθέματα, στο υπόστεγο της εισόδου, παρουσιάζει τους Φινλανδούς των Δασών. Μέσα στους εκθεσιακούς χώρους, η μουσειολογική εμπειρία ενισχύεται από το σκοτεινό εσωτερικό, ενώ ο αρχιτεκτονικός φωτισμός δίνει την εντύπωση ότι οι ηλιακές ακτίνες εισχωρούν ανάμεσα στα φυλλώματα των δένδρων.

Επόμενο Έργο
low res

Tectonic Lodging | Hoovering Αbove an Εarthquake

Aristides Dallas Architecture Studio
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο.