Κατοικια στην Αιγινα

Apostolakos Architects - Γ. Αποστολάκος, Γ. Παυλίδου - Αποστολάκου

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2002
Χρόνος Αποπεράτωσης
2007
Συνολική Επιφάνεια
260
Επιφάνεια Οικοπέδου
900
Κόστος
400000€
Διεύθυνση Έργου
Κυψέλη, Αίγινα

Περιγραφη

Στην βόρεια πλευρά της Αίγινας, στον οικισμό της Κυψέλης, μέσα σε ένα κτήμα με φιστικιές και με θέα στην θάλασσα, σχεδιάστηκε και κτίστηκε η κατοικία αυτή, που αποτελείται από τους χώρους διημέρευσης και υποδοχής, δύο υπνοδωμάτια και ανεξάρτητο ξενώνα.

Κεντρική ιδέα της σύνθεσης ήταν η ανάπτυξη ενός κτηρίου σε σχήμα Γ, ώστε o υπαίθριος χώρος, που σχηματίζεται από την εισέχουσα γωνία, να δημιουργεί μια ημίκλειστη αυλή, σε άμεση σχέση με τους χώρους του ισογείου. Ακόμα το σχήμα Γ επέτρεψε την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου μετώπου όψεων προς την κατεύθυνση της θέας και της θάλασσας.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του κτηρίου, είναι η τοποθέτηση της εισόδου του στο ενδιάμεσο ύψος ισογείου και ορόφου. Δημιουργείται έτσι ένα μεσοπάτωμα, που κάνει ευκολότερη την άνοδο στον Α’ όροφο – χώροι διημέρευσης και υποδοχής – με μισή σκάλα, καθώς και στο ισόγειο – ιδιωτικοί χώροι και αυλή.

Ο όροφος είναι ένας ενιαίος χώρος με μεγάλα παράθυρα – υαλοστάσια κατά μήκος του μεγάλου σκέλους του Γ, χωρίς εξώστη, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη επαφή με την θέα της κατάφυτης πλαγιάς ή με την θάλασσα στο βάθος. Στο επίμηκες αυτό σκέλος διατάσσονται κατά σειρά το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Το μικρό σκέλος του Γ οριοθετεί μια βεράντα ανοικτή στις δύο πλευρές της κατ’ αναλογία προς τις αντίστοιχες ανοικτές πλευρές της ισόγειας αυλής.

Η αυλή αποτελεί προέκταση των χώρων του ισογείου, καθώς αποτελεί έναν ακόμα χώρο παραμονής, χάρις στο ξύλινο deck και την πέργκολα ηλιοπροστασίας. Προστατευμένη από τον ήλιο είναι και η δυτική πλευρά του κτίσματος, στην οποία κατασκευάζεται σκελετός με οριζόντιες ξύλινες πήχεις, για τον έλεγχο της πρόσπτωσης του ηλίου στο κτήριο.

Στην εξασφάλιση συνθηκών δροσισμού, με ήπια μέσα, εντάσσεται και η κατασκευή επιμήκους ανοίγματος στην οροφή της προεξοχής του καθιστικού στην νότια πλευρά, έτσι ώστε ο χώρος υποδοχής να αερίζεται σε συνδυασμό με το άνοιγμα των απέναντι υαλοστασίων της βόρειας πλευράς.

Συντελεστες

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Υπεύθυνος μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Τρισδιάστατες απεικονίσεις
Φωτογραφία

Παραπομπες

Δημοσιεύσεις
  • Ελληνικές κατασκευές, Νο. 132, Νοέμβριος 2008.
  • Θέματα Χώρου + Τεχνών, τ. 41, 2010.
  • Κτίριο, Αρχιτεκτονική + Τεχνολογία, Μάϊος 2009.
Εκθέσεις
  • «Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο αιώνα», Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς, Αθήνα, 23/01/2009 - 15/03/2009 και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, 7/2009.
  • «Βραβεία αρχιτεκτονικής 2008», Αθήνα 14.4 - 7. 6/2009.
  • «Το επιστημονικό έργο των γυναικών μηχανικών», συνδιοργάνωση ΕΔΕΜ, ΤΕΕ και Δήμος Αθηναίων, Αθήνα 3/2008.
Επόμενο Έργο
low res
2009

Μουσειο Ακροπολης

Bernard Tschumi Architects
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο.