Atrium Villas II

hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2008 / 2018
Χρόνος Αποπεράτωσης
2020
Συνολική Επιφάνεια
5000
Επιφάνεια Οικοπέδου
360
Κόστος
550000
Διεύθυνση Έργου
Κεχριά, Σκιάθος

Περιγραφη

Το συγκρότημα αφορά τρεις κατοικίες κτισμένες σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά της Σκιάθου προσανατολισμένη προς τις δυτικές ακτές του νησιού και το ανατολικό Πήλιο. Η προσαρμογή στην έντονη κλίση του εδάφους και η θέα προς τη θάλασσα μας οδήγησαν σε μια παράλληλη, κλιμακωτή διάταξη των κτιρίων, εξασφαλίζοντας άπλετη θέα από όλα τα επίπεδα. Η κάθε κατοικία αποτελείται από έναν μονολιθικό πέτρινο όγκο με ένθετη μονόρριχτη στέγη, σε παράλληλη απόσταση προς τις άλλες δύο. Η μεταξύ τους απόσταση δημιουργεί ενδιάμεσους χώρους, όπως οι αυλές εισόδου και οι βεράντες προς τη θάλασσα στις οποίες εντάσσονται οι υπάρχουσες επιβλητικές Αριές, λειτουργώντας και ως διαχωριστικό των κατοικιών προς το δρόμο.   

Οι κατοικίες τοποθετούνται κατά μία στάθμη χαμηλότερα από το δρόμο πρόσβασης. Ο επισκέπτης προσεγγίζοντας αντικρίζει μόνο τις μονόρριχτες στέγες των κτιρίων. Στη συνέχεια μία εξωτερική κλίμακα τον οδηγεί στο  επίπεδο της εισόδου και μέσω μιας εσωτερικής αυλής εισέρχεται στην  κατοικία. Από την αυλή ένα διαμπερές άνοιγμα με θέα προς τη θάλασσα και την βεράντα της πισίνας, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των βασικών υπαίθριων χώρων διημέρευσης μεταξύ των οποίων είναι τοποθετημένη η κατοικία. Το δίπολο των δύο βασικών χώρων διημέρευσης και της κατοικίας στο μέσον αποτέλεσε βασικό θέμα στο σχεδιασμό των χώρων. Δύο αυλές για τις διαφορετικές ώρες της ημέρας, σε οπτική και λειτουργική συνέχεια με το εσωτερικό του σπιτιού, με θέα τη θάλασσα. Η πρώτη, μια εσωστρεφής αυλή εισόδου στην οποία τοποθετείται η εξωτερική τραπεζαρία - κουζίνα, και η δεύτερη η βασική αυλή – βεράντα με χαμηλή επίπλωση, στην οποία βρίσκεται και η ιδιωτική πισίνα της κάθε κατοικίας. Η σκίαση επιτυγχάνεται μέσω των αριών και ενός αναρτημένου μεταλλικού στεγάστρου με ξύλινη πλήρωση. Από το επίπεδο της βεράντας, μια υπαίθρια μεταλλική κλίμακα εν μέρει σε πρόβολο και ανάμεσα από τα πέτρινα τοιχεία, καταλήγει στον κήπο και συνδέει εξωτερικά τα δύο επίπεδα της κατοικίας. 

Εσωτερικά η κατοικία αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα, ακολουθώντας την κλίση του εδάφους. Στο βασικό επίπεδο εισόδου, βρίσκεται ο ενιαίος χώρος του καθιστικού – κουζίνας, στο κέντρο του οποίου τοποθετείται στοιχείο κλίμακας ανόδου προς τη σοφίτα για τις κατοικίες 1,2 το οποίο λειτουργεί και ως οπτικό διαχωριστικό μεταξύ των χώρων, αλλά και ως καναπές – αποθηκευτικός χώρος. Η κατασκευή αυτή αποτελείται από κατακόρυφες ξύλινες διατομές 4Χ6 εκ και μεταλλικές βέργες 2εκ πάνω στις οποίες εδράζονται τα πατήματα της σκάλας προς τη σοφίτα.  Για την κατοικία 3 το διαχωριστικό μεταξύ κουζίνας και καθιστικού κατασκευάστηκε από τις ίδιες ξύλινες διατομές. Στο μέσο του καθιστικού τοποθετείται ενεργειακό τζάκι, με ελεύθερη μεταλλική καμινάδα. Το στοιχείο του τζακιού δεν υπερβαίνει το 1,20μ, πίσω από αυτό βρίσκεται η σκάλα προς το κάτω επίπεδο.  

Επικρατέστερα υλικά η πέτρα, προϊόν εκσκαφής του συγκροτήματος, το ξύλο και οι ελαφριές μεταλλικές κατασκευές. Η αντίθεση των μεταλλικών  στοιχείων και των μεγάλων γυάλινων ανοιγμάτων με τους στιβαρούς πέτρινους τοίχους αναδεικνύει τη σύνθεση και προσδίδει ελαφρότητα. 

 

 

 

Συντελεστες

Υπεύθυνος μελέτης
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Φωτογραφία
Επόμενο Έργο
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΕΩΣ 03/10
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο, με την ειδική προσφορά έως τη Δευτέρα 03 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της διάλεξης των Barozzi Veiga. Η προσφορά ισχύει μόνο για νέους συνδρομητές.