'Nuez Villas'. Τουριστικες κατοικιες στο Μοχλο Λασιθιου

Αριστομένης Θεοδωρίδης

Πληροφορίες

Κατηγορία
Ξενοδοχεία
Χρόνος Μελέτης
2017 - 2018
Χρόνος Αποπεράτωσης
2020
Συνολική Επιφάνεια
3801
Επιφάνεια Οικοπέδου
200
Διεύθυνση Έργου
Μόχλος

Περιγραφη

Στο παραλιακό χωριό Μόχλος της Κρήτης, σε οικόπεδο εμβαδού 3.801m2, μελετήθηκαν δύο ανεξάρτητες κατοικίες για τουριστική χρήση, με υπόγειους χώρους και κολυμβητικές δεξαμενές, συνολικού εμβαδού 200m2.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν τον σχεδιασμό των κτηρίων και την οργάνωσή τους στο οικόπεδο ήταν η θέα προς τη θάλασσα, οι δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι της περιοχής και η κλίση του οικοπέδου.

Τα δύο κτήρια τοποθετήθηκαν στο οικόπεδο διαγώνια και στη μέγιστη επιτρεπτή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να παρέχεται και στα δύο η μέγιστη ιδιωτικότητα και η ίδια ποιότητα θέας. Η διαμήκης οργάνωση των εσωτερικών χώρων του κάθε κτηρίου και τα μεγάλα ανοίγματα έχουν σκοπό το άνοιγμα προς τη θέα των χώρων των διαμερισμάτων. ΄Έτσι, κάθε δραστηριότητα στο εσωτερικό του κτηρίου να διεξάγεται σε διάλογο με το εξωτερικό περιβάλλον και να αποτελεί μια ποιοτική εμπειρία. Οι οροφές των κτηρίων εκτείνονται σαν σκίαστρα ανάμεσα σε οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία και καθορίζουν εξωτερικούς χώρους σε συνέχεια του κτηρίου. ΄Έτσι, σε συνδυασμό με την πατητή τσιμεντοκονία, ενιαία στα εσωτερικά και εξωτερικά δάπεδα, καθώς και τα διαμπερή ανοίγματα που αγγίζουν δάπεδο και οροφή, δημιουργούνται ασαφή όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, δίνοντας αίσθηση ελευθερίας στον ένοικο.

Οι εξωτερικοί χώροι έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην κλίση του οικοπέδου και να προσφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ξεχωριστές εμπειρίες στον ένοικο. Η δεξαμενή κολύμβησης να γίνεται ένα με τη θάλασσα στο μάτι του ενοίκου και καταρράκτης στο μάτι του περαστικού.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η προστατευμένη από τον αέρα αυλή που διαθέτει κάθε κτίσμα. Δημιουργείται ανάμεσα στο κτήριο και τον τοίχο αντιστήριξης του εδάφους. Τα ανοίγματα στη βόρεια και νότια πλευρά στο σαλόνι κάθε κτηρίου προσφέρουν διαμπερότητα ώστε, τις μέρες που πνέουν δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι, οι ένοικοι να μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα της θάλασσας παραμένοντας στην προστατευμένη αυλή.

Οι λιθοδομές που ορίζουν την περίμετρο των κτηρίων και τις προστατευόμενες αυλές, οι ξύλινες πέργκολες και τα γήινα χρώματα της πατητής τσιμεντοκονίας και του έγχρωμου αδρού σοβά προσαρμόζουν το κτήριο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ανακαλώντας μνήμες της παραδοσιακής κρητικής κατοικίας.

Συντελεστες

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Αρχιτεκτονική τοπίου
Εσωτερική διακόσμηση
Μελέτη φωτισμού