Villa Suburbana

AREA (Architecture Research Athens)

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Αποπεράτωσης
2019
Συνολική Επιφάνεια
883
Επιφάνεια Οικοπέδου
530
Διεύθυνση Έργου
Καστρί
Κλειστος Διαγωνισμος
1ο Βραβείο

Περιγραφη

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στους πρόποδες της Πεντέλης, όπου η πόλη της Αθήνας συναντά τον ορεινό όγκο. Τα μεγάλα κωνοφόρα δέντρα, που κυριαρχούν ανάμεσα στα κτήρια, μαρτυρούν τη σταδιακή αύξηση του υψομέτρου, καθώς αφήνουμε την πόλη πίσω μας.

Βασική αναφορά για τον σχεδιασμό της κατοικίας ήταν οι εκλεκτιστικές προαστια- κές επαύλεις των αρχών του προηγούμενου αιώνα που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή. Υπακούοντας στα ρομαντικά πρότυπα, οι κατοικίες αυτές χαρακτηρίζο- νταν από την ελεύθερη διάσπαση των όγκων, τις οξυκόρυφες στέγες και την αδρή υλικότητα. Στόχος ήταν η διαφοροποίηση από τα αστικά μέγαρα, κατά την αναλο- γία της ρωμαϊκής εξοχικής κατοικίας, της villa suburbana. Με βάση αυτή την ιστορική αναφορά, η κατοικία επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από την εξάπλωση της αστικής πολυκατοικίας στα προάστια της Αθήνας.

Το πρόγραμμα χωρίζεται στα δύο: ένα οριζόντιο σπίτι και ένα κατακόρυφο.

Το οριζόντιο συγκεντρώνει τους κύριους χώρους διημέρευσης, διατεταγμένους σε τρεις γραμμικές ζώνες γύρω από μια αυλή. Το κατακόρυφο οργανώνει τους ιδιωτικούς χώρους των υπνοδωματίων σε τρία επίπεδα στη βορεινή πλευρά του οικοπέδου.

Αυτός ο διαχωρισμός αντιστοιχεί στην αντίληψη του ισογείου ανάμεσα στους κορμούς των δένδρων. Στο επίπεδο αυτό, τα μεγάλα ανοίγματα και η διαμπερής διάταξη επιτρέπουν στον κήπο να διεισδύσει στο εσωτερικό

Το κατακόρυφο σπίτι συνομιλεί με τις πλούσιες κόμες των ψηλών δέντρων. Εδώ τα ανοίγματα είναι μικρότερα και περισσότερο οικεία.

Η υλικότητα της επένδυσης ακολουθεί τη δισυπόστατη φύση του κτηρίου. Η ισόγεια βάση επενδύεται με ορθομαρμάρωση, ενώ οι όγκοι που αιωρούνται ψηλότερα με ξύλο. Συνολικά, η ογκοπλασία της κατοικίας στοχεύει στη σταδιακή μείωση του ύψους προς τη νοτιοδυτική πλευρά, ώστε να αμβλύνεται η παρουσία του κατακόρυ- φου όγκου, όταν κανείς περπατά στον κήπο. Παράλληλα, όταν κάποιος βρίσκεται εσωτερικά στο ισόγειο, χάρη στο παιχνίδι με τις δίρριχτες στέγες, έχει την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν υπερκείμενοι όροφοι.

Συντελεστες

Στατική μελέτη
ΈΡΕΙΣΜΑ ΟΕ Ιωάννης Μάζης
Μηχανολογική μελέτη
Επόμενο Έργο