Δυο κατοικιες σε προαστιο της Αθηνας

Δημήτρης Ησαΐας - Τάσης Παπαϊωάννου

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες

Περιγραφη

Η μετατροπή μιας μεγάλης προαστιακής κατοικίας της δεκαετίας του 1980, αμφιλεγόμενης αισθητικής, σε ένα σύγχρονο κτήριο δύο ισοδύναμων κατοικιών που αναπτύσσονται καθ’ ύψος, αποτέλεσε μιαν ιδιαίτερη πρόκληση.

Η απογύμνωση του κτηρίου από όλα τα στοιχεία μεταμοντέρνων επιρροών ήταν από την αρχή ζητούμενο, μαζί με την απόφαση αλλαγής της στέγης του και καθαίρεσης αρκετών τμημάτων των υπαρχόντων εξωστών. Η μελέτη της υπάρχουσας κατασκευής έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη βελτίωσης της στατικής επάρκειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε την αντισεισμική συμπεριφορά και την εναρμόνισή με τον αντισεισμικό κανονισμό που ισχύει σήμερα.

Η λύση που επιλέχθηκε ήταν αυτή της κατασκευής μιας νέας όψης από οπλισμένο σκυρόδεμα, που περιβάλλει την υπάρχουσα κατασκευή και συνδέεται με αυτή, εξασφαλίζοντας την ακαμψία του συστήματος. Ο νέος αυτός ‘μανδύας’ πάχους 25cm θεμελιώνεται στο έδαφος και φτάνει μέχρι τα ανώτατα σημεία των όψεων του κτηρίου και των κεκλιμένων στεγών που κατασκευάστηκαν εξ αρχής. Η επίλυση αυτή είναι σύμφωνη με όσα ο κανονισμός προβλέπει για τη στατική ενίσχυση υπαρχουσών κατασκευών.

Οι δύο κατοικίες οργανώθηκαν σε τρεις βασικές στάθμες. Με ανα- φορά τη θέα προς την Πάρνηθα, ο συνολικός όγκος χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη κατά τον άξονα βορρά – νότου. Ο χωρισμός αυτός προβάλλεται και σηματοδοτείται από ξύλινο τοίχο-πέτασμα που ξεκινά από την είσοδο και την πρασιά, διαπερνά τους εσωτερικούς χώρους των δύο κατοικιών και επιμερίζει τους υπαίθριους στεγασμένους χώρους στην πίσω αυλή. ΄Όλες οι εξωτερικές όψεις, αλλά και τμήματα του φέροντος οργανισμού στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών, έχουν κατασκευαστεί από εμφανές και άβαφο σκυρόδεμα με οριζόντιες και κατακόρυφες ξύλινες τάβλες ελαφρώς πλανισμένες. Οι κεκλιμένες οροφές συμπληρώνουν τον όγκο και επιτρέπουν στο φως και τον αέρα να διεισδύουν στους χώρους των υπνοδωματίων των κατοικιών. Φωτιστικά ανοίγματα έχουν προβλεφθεί, επίσης, στο δώμα του κτηρίου για τους βοηθητικούς χώρους των υπνοδωματίων.

Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελούν οι υπαίθριοι μεταβατικοί χώροι, όπως ο νέος εξώστης από μέταλλο και ξύλο στον όροφο της μιας εκ των δύο κατοικιών. Το ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί, εκτός του εγκάρσιου τοίχου που χωρίζει τις κατοικίες στις στάθμες των χώρων διημέρευσης, σε εσωτερικά και εξωτερικά δάπεδα, αλλά και σε αρκετές άλλες κατασκευές, όπως π.χ. εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους, ερμά- ρια κ.λπ. Το μέταλλο χρησιμοποιήθηκε, επίσης, στην κατασκευή των δύο νέων κλιμακοστασίων και των πυρήνων των ανελκυστήρων, που συνδέουν όλες τις στάθμες του κτηρίου.

Συντελεστες

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Επόμενο Έργο
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.