Ilya Botanic Suites

A31 Architecture

Πληροφορίες

Κατηγορία
Ξενοδοχεία
Χρόνος Μελέτης
2018 - 2019
Χρόνος Αποπεράτωσης
2019
Συνολική Επιφάνεια
400
Επιφάνεια Οικοπέδου
340
Κόστος
350000
Διεύθυνση Έργου
Στενή Βάλα, Αλόννησος

Περιγραφη

Σε οικόπεδο ανατολικού προσανατολισμού, εμβαδού 400 m2 περίπου, στην περιοχή Στενή Βάλα, στην καταπράσινη Αλόννησο, απέναντι στο προστατευμένο και γεμάτο αρχαία ναυάγια θαλάσσιο πάρκο, κατασκευάστηκε το 2018 ένας σκελετός τριών επιπέδων από οπλισμένο σκυρόδεμα βάσει παλαιότερης οικοδομικής αδείας. Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο, κληθήκαμε να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο boutique hotel 340 m2 περίπου και μόλις έξι δωματίων, θίγοντας όσο το δυνατόν λιγότερο την υφιστάμενη δομή.

Στόχος ήταν η αναφορά του νέου ξενοδοχείου στην ιδιαίτερη χλωρίδα της Αλον- νήσου. Η έννοια του νέου έργου βασίστηκε πιο συγκεκριμένα στα θεραπευτικά της βότανα, τα οποία ξεπερνούν τις 6.000 είδη. Την Αλόννησο έχει άλλωστε επιλέξει ως έδρα της η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής.

Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός κτηρίου – ‘βοτανικού κήπου’ με ενδημικά φυτά και βότανα, που αναπτύσσεται αρχικά σε τρία επισκέψιμα από τους χρήστες του ξενοδοχείου επίπεδα έως την ισόγεια στάθμη του κτηρίου και, μετά, σε ένα τέταρτο επίπεδο στη δεύτερη στάθμη, προκαλώντας τις αισθήσεις – όραση, όσφρηση, αφή – του επισκέπτη-χρήστη, ‘Sense space’.

Η σύνδεση του νέου κτηριακού χώρου με το άμεσο περιβάλλον του και, συγκεκριμένα, με την παραλία της Γλύφας, με τα κρυστάλλινα νερά και τα λευκά βότσαλα, μόλις 50 m από το νέο συγκρότημα, επιτυγχάνεται με τη χρήση ανοιχτόχρωμης απόχρωσης λεπτόκοκκου και αδρού μωσαϊκού δαπέδου, υλικού φιλικού στη χρήση με γυμνό πόδι, και στα δύο επίπεδα του νέου ξενοδοχείου.

Όλα τα δωμάτια είναι διαμπερή κατά τη διεύθυνση ανατολής – δύσης, με μεγάλα ανοίγματα και θέα τόσο προς το μαγευτικό θαλάσσιο πάρκο της Στενής Βάλας στα ανατολικά, όπου η κύρια όψη του κτηρίου, όσο και προς τον ελαιώνα δυτικά. Η απαραίτητη σκίαση των μεγάλων δυτικών ανοιγμάτων του κτηρίου επιτυγχάνεται με ένα δεύτερο κέλυφος αποτελούμενο από κατακόρυφες ξύλινες περσίδες που μετριάζουν τον σκληρό δυτικό ήλιο και, ταυτόχρονα, με τις εναλλαγές φωτός – σκιάς, κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο εσωτερικό. Τα κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία, εκτός από περσίδες για το φιλτράρισμα του φωτός, χρησιμοποιούνται με διαφορετική πύκνωση / πλέξη ως εξωτερικά διαχωριστικά στους εξώστες των δωματίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις καμπυλώνονται / κάμπτονται δημιουργώντας υπαίθρια καθιστικά.

Στα δωμάτια είναι επίσης παρόν το υδάτινο στοιχείο.

Συντελεστες

Κατασκευή
A31 CONSTRUCTION Παναγιώτης Καρράς
Αρχιτεκτονική τοπίου
Archetopo Σαρίκ Μπαρμπαριάν, Νίκολα Γαλιάτσου
Μελέτη φωτισμού
Φωτογραφία
Επόμενο Έργο