Κατοικια στου Παπαγου

Κωνστάντιος Δασκαλάκης, Βάνα Καρατράντα

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2018 - 2019
Χρόνος Αποπεράτωσης
2020
Συνολική Επιφάνεια
420
Επιφάνεια Οικοπέδου
250
Διεύθυνση Έργου
Παπάγου

Περιγραφη

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Παπάγου, 800m περίπου από τον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων. Η ιδιομορφία της τοποθεσίας είναι πως βρίσκεται ακριβώς στο όριο ανάμεσα σε μια ρυμοτομημένη περιοχή με χρήση αμιγούς κατοικίας και σε μια περιοχή με μεγάλες εκτάσεις πρασίνου που έλκει πολλούς επισκέπτες.

Το οικόπεδο έχει στενή όψη προς τον δρόμο, συνορεύει νότια με τετραώροφη πολυκατοικία, ενώ ανατολικά έχει πάρκα και ανοικτή θέα.

Η δημιουργία ενός κενού χώρου, που θα μπορούσε με την απλότητα και την ευελιξία του να καλύψει τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις μιας οικογένειας με παιδιά που μεγαλώνουν, αποτέλεσε την βασική ιδέα.

Καθώς υπήρχε η επιθυμία για μια μεγάλη ανατολική αυλή, η τοποθέτηση του κτηρίου σε επαφή με τον γειτονικό ακάλυπτο ήταν μονόδρομος.

Η κατοικία οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα –υπόγειο (βοηθητικοί χώροι), ισόγειο (χώροι διημέρευσης), 1ος όροφος (υπνοδωμάτια), 2ος όροφος (μικρό καθιστικό)– και έχει δύο βασικές υπαίθριες επεκτάσεις: τον κήπο στο ισόγειο, σε επαφή με το καθιστικό, και το δώμα σε κοντινή σχέση με τα υπνοδωμάτια.

Η όλη οργάνωση ακολουθεί ένα πολύ εύληπτο γεωμετρικό παιχνίδι με παραλλαγές πάνω σε ορθογώνιους χώρους, οι οποίοι εντάσσονται σε ένα απλό και αυστηρό λευκό όγκο.

Ένας πολυώροφος χώρος σε επαφή με τη μεσοτοιχία συνδέει όλα τα επίπεδα και τις χρήσεις μέσω μιας μεταλλικής σκάλας. Αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, το κέντρο της κατοικίας. Σε κάθε επίπεδο ο χώρος αυτός έχει μεγάλα ανοίγματα στις στενές του όψεις, συνδέοντας τον δρόμο με τον ακάλυπτο και δημιουργώντας διαμπερότητα κατά μήκος του κτηρίου. Στο επίπεδο του ισογείου, ο χώρος της κίνησης επικοινωνεί με την κουζίνα. Στην όψη προς τον κήπο βρίσκονται οι επί μέρους κύριες χρήσεις, ανάλογα με τον όροφο (καθιστικό, τραπεζαρία, υπνοδωμάτια). Μια ενδιάμεση ζώνη, που φιλοξενεί βοηθητικές λει- τουργίες (ντουλάπες, WC, αποθηκευτικούς χώρους, ανελκυστήρα κτλ.), χωρίζει τον πολυώροφο χώρο της κίνησης από τους επί μέρους κύριους χώρους χρήσης, λειτουργώντας σαν φίλτρο.

Το καθιστικό έχει άμεση οπτική σχέση με τον κήπο, ενώ στον όροφο η θέα των δωματίων απλώνεται μέσα από αυτόν, στο πράσινο των γειτονικών πάρκων. Στον δεύτερο όροφο η θέα φτάνει μέχρι τον Υμηττό ανατολικά και μέχρι τα Τουρκοβούνια δυτικά.

Συντελεστες

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Φωτογραφία
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.