SanSal Boutique Hotel

Pnoe Architects

Πληροφορίες

Κατηγορία
Ξενοδοχεία
Χρόνος Μελέτης
2017 - 2019
Συνολική Επιφάνεια
545
Επιφάνεια Οικοπέδου
2200
Κόστος
150000
Διεύθυνση Έργου
Χανιά

Περιγραφη

Μεταξύ των Ενετικών Τείχων, του Προμαχώνα San Salvatore και της παλαιότερης ελαιουργικής μονάδας της Ελλάδας (Πάρκο ΑΒΕΑ), στην περιοχή Νέα Χώρα Χανίων, βρίσκεται το ξενοδοχείο SanSal Boutique Hotel. Τοποθετημένο στην ακτογραμμή των Χανίων, προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα από όλα τα επίπεδά του. Ο κτηριακός όγκος, αναπτύσσεται σε έξι ορόφους και έχει συνολικά 23 δωμάτια, εκ των οποίων τα 4 είναι σουίτες.

Η είσοδος γίνεται από το ισόγειο, όπου βρίσκονται η ρεσεψιόν, καθιστικά αναμονής και το εστιατόριο, το οποίο φέρει και εξωτερικό χώρο εστίασης. Τα δωμάτια έχουν κοινό βόρειο προσανατολισμό με θέα στην θάλασσα, σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Κατά μήκος του φυτεμένου δώματος εκτείνεται η πισίνα (endless pool) που αμβλύνει τα όρια του κτηρίου και ενοποιεί το ξενοδοχείο οπτικά με το όριο του θαλάσσιου ορίζοντα.

Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργία μιας καθαρής ογκοπλασίας με απλές γραμμές και έντονη γεωμετρική αναγλυφικότητα. Οι, επηρεασμένες από τον μοντερνισμό, όψεις του κτιρίου φέρουν μεγάλα ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν τη θέαση από και προς το λιμάνι, το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας και κυρίως τη θάλασσα, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και τον εγγύς αστικό ιστό με τις εμφανείς αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της πόλης των Χανίων. Η μορφολογία του κτηρίου διερευνά τη σχέση μεταξύ πλήρους και κενού, στερεού και ελεγχόμενης διαφάνειας, δημιουργώντας μια ομαλή μετάβαση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Η λευκή αισθητική του κτηρίου τονίζει την καθαρότητα των γραμμών του που εντείνεται σημειακά με την χρήση ξύλινων και μαρμάρινων στοιχείων. Ειδικότερα, το μάρμαρο απλώνεται στον χώρο του ισογείου δημιουργώντας ένα "βάθρο" το οποίο υποδέχεται το κτήριο και εξασφαλίζει μια φυσική σχέση μεταξύ κτηρίου και εδάφους. Η επιλογή των ξύλινων κουφωμάτων διαγράφει την αίσθηση του βάθους στις όψεις με την απόχρωση της σκούρας καρυδιάς, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα της απτικής εμπειρίας του φυσικού υλικού.

Η καθαρότητα της ογκοπλασίας του κτηρίου, δίχως περιττά μορφολογικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την απλότητα και την ηρεμία με την οποία συνδιαλέγονται τα υλικά μεταξύ τους, δημιουργούν ένα ισορροπημένο, αυτοτελές και διαχρονικό περιβάλλον με μια διακριτική αίσθηση πολυτέλειας.

Η ίδια καθαρότητα της μορφολογίας και της υλικότητας των όψεων του κτηρίου, επικρατεί και στον εσωτερικό του διάκοσμο. Το εσωτερικό σχεδιάστηκε με αφετηρία την αρχιτεκτονική συνοχή του με το κέλυφος, με στόχο όλοι οι χώροι να διαβάζονται συνολικά, μέσω της ίδιας διαδρομής αρχιτεκτονικής γλώσσας ως και τους υπαίθριους χώρους.

Έτσι, τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο επιτρέπουν στην φύτευση που υπάρχει έξω να συνδιαμορφώνει τους χώρους της ρεσεψιόν και του εστιατορίου, αμβλύνοντας τα όριά τους και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνδιαλλαγούν με το εξωτερικό περιβάλλον.

Η αρχή αναίρεσης των ορίων αποτελεί κεντρική ιδέα και στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Εδώ, για να μπορεί να επιτευχθεί η συνολική ανάγνωση του χώρου, χωρίς να παρεμβάλλονται τοίχοι ή συμπαγείς πετάσματα, τα λουτρά περικλείονται από κρύσταλλο, εξασφαλίζοντας την θέαση προς τη θάλασσα από όλα τα σημεία του δωματίου. Οι καθρέφτες στα λουτρά τοποθετήθηκαν αντιδιαμετρικά των ανοιγμάτων - κάδρων θέασης προς το εξωτερικό περιβάλλον, έτσι ώστε, μέσω του αντικατοπτρισμού, να προσδίδουν την αίσθηση διαμπερότητας στο δωμάτιο. Το οπτικό κλείσιμο του λουτρού επιτυγχάνεται με μια εσωτερική κουρτίνα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απομονώνει τον χώρο του λουτρού από το υπόλοιπο δωμάτιο. Τα μεγάλα ανοίγματα στα δωμάτια, σε συνδυασμό με το συνεχές δάπεδο σε δωμάτιο και εξώστες, ενοποιούν τον χώρο και στρέφουν τον επισκέπτη προς τον θαλάσσιο ορίζοντα.

Η παλέτα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί διέπει με απόλυτη συνέπεια όλους τους χώρους του ξενοδοχείου. Τόσο τα δάπεδα όσο και ένα τμήμα καθ΄ ύψος των τοίχων έχουν επενδυθεί με μάρμαρο ή πλακίδια, δίνοντας σε όλους τους χώρους την αίσθηση της εσωτερικής γείωσης και της απτικής επαφής με το υλικό.

Στο άνω τμήμα τους οι τοίχοι είναι λευκοί, έτσι ώστε τα δωμάτια να είναι όσο το δυνατόν φωτεινότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλα τα στοιχεία επίπλωσης είναι από ξύλο δρυός σε απόχρωση σκούρας καρυδιάς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια συνεχόμενη αισθητική, η οποία βασίζεται στην ηρεμία, στην αισθητηριακή σχέση με φυσικά υλικά και στην καθαρότητα των λεπτομερειών και τελικών φινιρισμάτων. Όλος ο εσωτερικός διάκοσμος, τόσο των κοινόχρηστων χώρων όσο και των δωματίων έχει σαν στόχο να αναδείξει τον κυρίαρχο οπτικό παράγοντα, τη θάλασσα. Με συνέπεια σε αυτή την σχεδιαστική αρχή, όλες οι αρχιτεκτονικές επιλογές έχουν γίνει με γνώμονα την καθαρότητα, την ηρεμία και την ειλικρίνεια των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα έργα τέχνης, τα διακοσμητικά στοιχεία, τα φωτιστικά και τα υφάσματα, επιλέχθηκαν με στόχο την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής γλώσσας και εναρμονίζονται απόλυτα με την κτηριακή γεωμετρική απεικόνιση της αρχικής ιδέας, δημιουργώντας μια αισθητική προσέγγιση, με αναφορές στην διαχρονικότητα του σχεδιασμού και των υλικών, δίχως παραφωνίες. Συγκεκριμένα, τόσο τα έργα τέχνης όσο και τα διακοσμητικά κεραμικά στοιχεία χαρακτηρίζονται από την καθαρότητα της γεωμετρίας τους και παραπέμπουν στη σύζευξη του μοντερνισμού με την αρχαία ελληνική τέχνη.

Η χωρική εμπειρία του SanSal Boutique Hotel ολοκληρώνεται στο φυτεμένο δώμα, όπου εκτείνεται η γραμμική πισίνα που καταλαμβάνει όλο το μήκος της βόρειας πλευράς του κτιρίου και ενοποιείται νοητά με την θάλασσα, εντείνοντας τις οπτικές φυγές και διευρύνοντας το οπτικό κάδρο του επισκέπτη. Αντίστοιχα, η επιλογή της φύτευσης στις περιμετρικές χτιστές ζαρντινιέρες είναι όμοια με την φύτευση που βλέπει κανείς στην κορυφή του πλατώματος που δημιουργούν τα Ενετικά Τείχη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, και εδώ τα όρια του δώματος μετατοπίζονται νοητά, και αναδεικνύεται η άρρηκτη σχέση τους με το εγγύς περιβάλλον. 

Συντελεστες

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Σύμβουλος αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Επίβλεψη
Pnoe Architects Νικόλαος Κεραμειανάκης & Αγγελική Λαμπαδά, Κώστας Καλογερής
Εσωτερική διακόσμηση
Επίπλωση και εξοπλισμός
Μελέτη φωτισμού
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΕΩΣ 03/10
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο, με την ειδική προσφορά έως τη Δευτέρα 03 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της διάλεξης των Barozzi Veiga. Η προσφορά ισχύει μόνο για νέους συνδρομητές.