'Vbox'. Εκθεσιακο περιπτερο

Νεφέλη Παπαναγιώτου, Μάρα Πέτρα

Πληροφορίες

Κατηγορία
Έκθεση
Χρόνος Μελέτης
2017
Χρόνος Αποπεράτωσης
2017
Επιφάνεια Οικοπέδου
20
Διεύθυνση Έργου
Αθήνα

Περιγραφη

Το έργο ‘VBox’ σχεδιάσθηκε ως περίπτερο της Visa Greece και υλοποιήθηκε το 2017 στο Rockwave και το Release Athens Festival και το 2018 και 2019 στο Release Athens Festival.

Η ανάθεση αφορούσε ένα χώρο 20m2 που θα φιλοξενούσε διαδραστικά ψυχαγωγικά παιχνίδια, με στόχο να προσφέρει μια μοναδική ‘εμπειρία’ σε μια συνεχή ροή επισκεπτών. Η ιδέα ήταν το περίπτερο να σχεδιασθεί ως αρχιτεκτονική εγκατάσταση και να αφομοιώσει τον ρόλο της εμπειρίας, λειτουργώντας πλέον το ίδιο ως εμπειρία μέσα στον χώρο.

Το περίπτερο έπρεπε να φιλοξενεί ποικίλα σενάρια χρήσης, ανάλογα με τα διαφορετικά δρώμενα της εταιρείας. Ο διαθέσιμος χώρος μοιράστηκε. Έτσι σχεδιάσθηκαν δύο όγκοι, ένας κύριος και ένας βοηθητικός, για αποθήκευση, το Vbox και ο δορυφόρος του, με τρόπο που να είναι κατασκευαστικά ευέλικτοι και ταυτόχρονα να μπορούν να είναι εν μέρει ή εν όλω κλειστοί ή ανοικτοί.

Η όλη κατασκευή είναι ένας απλός κυβικός μεταλλικός σκελετός, στον οποίο προσαρμόζονται οκτώ δευτερεύοντες σκελετοί παρόμοιας τυπολογίας. Στον καθένα από αυτούς προσαρμόζονται, εξωτερικά, πολυκαρβονικά πανέλα ημιδιάφανης γαλακτερής απόχρωσης και, εσωτερικά, πανέλα από mdf. Μεταξύ των δύο φύλλων, ταινία φωτισμού led διατρέχει την περίμετρο του ορθoγώνιου μεταλλικού σκελετού, καθώς και τις διαγώνιες δοκούς, που σχηματίζουν το γράμμα V, το αρχικό του ονόματος της εταιρείας.

Ο σχεδιασμός έγινε με μοντερνιστική προσέγγιση. Τα εξωτερικά πανέλα λειτουργούν ως περιστρεφόμενες θύρες, δημιουργώντας έτσι οπτικό διάλογο του έξω και του μέσα. ΄Ίσων διαστάσεων, εφαρμοσμένα σε μια βάση, πάνω στην οποία μπορούν να αλλάξουν θέση, εγκλωβίζουν ή απελευθερώνουν τους επισκέπτες και μεταμορφώνουν τον χώρο σε διαμπερή ή μη. Το περίπτερο αποσυναρμολογείται και μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να τοποθετείται σε οποιονδήποτε χώρο μέσα σε λίγες ώρες.

Το Vbox είναι μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση η οποία αφομοιώνει τον ρόλο ενός σύγχρονου εκθεσιακού περιπτέρου και μεταμορφώ- νεται σε μια μαγνητικά ελκυστική ζώνη μέσα από τον λιτό σχεδιασμό και την αποτελεσματική χρήση υλικών. Δρα σαν φωτεινό σημείο αναφοράς στον χώρο, συγκεντρώνει τους επισκέπτες και γίνεται φωτογραφικός προορισμός.

Το έργο φωτογραφήθηκε στην Πλατεία Νερού, στο Φαληρικό Δέλτα, τον Ιούλιο του 2017 από τον Νίκο Καραμπίνη. Η φωτογράφιση και η οπτικοποίηση του έργου άντλησαν έμπνευση από τα 8-bit σύμβολα που αντικατοπτρίζουν τη γενιά μας και εκφράζουν την παιδική μας φαντασία.

Συντελεστες

Επόμενο Έργο