Villa Eva. Κατοικια στο Ιονιο

Atelier OI2T(R)ΟΠΟΙ

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2017 - 2018
Χρόνος Αποπεράτωσης
2019
Συνολική Επιφάνεια
4037
Επιφάνεια Οικοπέδου
200
Διεύθυνση Έργου
Ιόνιο

Περιγραφη

Η αρχιτεκτονική μορφή βασίζεται στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, που συμβάλλει στη συνομιλία του κτίσματος με το τοπίο και στην ενσωμάτωσή του στη φύση.

Το επικλινές οικόπεδο, στην άκρη μιας πράσινης πλαγιάς, ανοίγεται προς τη συναρπαστική θέα. Το κτίσμα στοχεύει στη συνέχιση της αέναης επικοινωνίας με τον ορίζοντα και τη θάλασσα. Η εκτεταμένη χρήση ανοιγμάτων στις προσόψεις εντάσσεται σε αυτή τη σχεδιαστική προσέγγιση. Ο σχεδιασμός βασίζεται σε τρισδιάστατο κάνναβο που δημιουργείται από τα κατακόρυφα και τα οριζόντια στοιχεία των κουφωμάτων και τη σχέση τους με τους ελάχιστους τοίχους, που δίνουν έμφαση στις χαράξεις του σχεδίου.

Η ‘διαφάνεια’, αποτέλεσμα των μεγάλων ανοιγμάτων και, επίσης, του εμφανούς διαχωρισμού των δομοστατικών από τα άλλα τμήματα του κτηρίου, είναι βασικό στοιχείο του σχεδιασμού. Με αυτόν τον τρόπο, η εμπειρία του χρήστη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο απλό, που αναδεικνύει τις οπτικές φυγές, τη γραμμή του ορίζοντα και τη θάλασσα.

Το κτήριο, εμβαδού 200,75 m2, με δυτικό προσανατολισμό και απεριόριστη θέα στη θάλασσα, αποτελείται από 2 επίπεδα. Τα 190,75 m2 βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο και τα 10 m2 στο επίπεδο του επικλινούς εδάφους. Οι καθημερινές οικιακές χρήσεις του κτηρίου τοποθετούνται στο ανώτερο αυτό επίπεδο.

Η πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο προς τον υπαίθριο χώρο της κατοικίας πραγματοποιείται με λιθόστρωτο μονοπάτι και με ράμπα. Η κύρια είσοδος στην κατοικία ορίζεται με τοίχο κατασκευασμένο από τοπική πέτρα. Εσωτερικά, μετά τον χώρο εισόδου, υπάρχει η τραπεζαρία, στη νοτιοδυτική πλευρά το καθημερινό σαλόνι και στη βορειοδυτική πλευρά το υπνοδωμάτιο. Παραπλεύρως της τραπεζαρίας βρίσκεται η σκάλα. Κυριαρχεί, σε συνδυασμό με τη διαφάνεια, στην κύρια όψη, ως σχεδιαστικό στοιχείο που επισημαίνει την κάθοδο προς το κατώτερο επίπεδο και προς τη θάλασσα.

Το κτήριο αποτελείται από φέροντα οργανισμό σκυροδέματος με ελεύθερα κυλινδρικά υποστυλώματα και πλάκες Zoellner, οι οποίες εκτείνονται ως πρόβολοι μήκους 2,5 m για προστασία του εσωτερικού της κατοικίας από τον ήλιο.

Η σαφήνεια της δομής, η καθαρότητα των προσόψεων και η συνολική απλότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου. Υλικά κατασκευής είναι το σκυρόδεμα, το συμπαγές ξύλο, η τοπική πέτρα για τους τοίχους και ο σίδηρος για τα κουφώματα, που βάφεται σε ανοιχτό φαιό χρώμα.

Επόμενο Έργο
low res
2019

Tavros

ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.