429678

Γιάννης Κίζης, Κώστας Αδαμάκης

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Διεύθυνση Έργου
Καρδία

Περιγραφη

Η αστική σύνθεση του οικιστικού συνόλου

Αξονας του αστικού σχεδιασμού των δύο γειτονιών ήταν ο συνεχής διάλογος φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με αξιοποίηση της ρεματιάς, που χαρακτηρίζει την περιοχή αυτή της Καρδίας. Το δίκτυο εσωτερικών πεζοδρόμων, ιστός καλλιέργειας κοινοτικού πνεύματος, απολήγει σε κοινόχρηστα καθιστικά - κόμβους σύνδεσης με το δίκτυο μονοπατιών του άλσους της ρεματιάς.

Η σύνθεση των κατοικιών

Η κατοίκηση μακρυά από την πόλη σε λίγα τετραγωνικά μέτρα γίνεται ευχάριστη και επιθυμητή, εφ’ όσον παρέχεται η αίσθηση μονοκατοικίας, με διώροφη ανάπτυξη και με ποιοτικούς υπαίθριους χώρους να εισδύουν στον εσωτερικό χώρο. Η σύνθεση σε σύνολο αποκτά χαρακτήρα κυρίως χάρη στην πλούσια τυπολογία, την ποικιλία του skyline και την επεξεργασία όγκων, έτσι ώστε να προβάλλεται η προσωπικότητα των ανεξαρτήτων κατοικιών. Οι υποχωρήσεις των όψεων και οι κατασκευές που επεκτείνουν τον ζωτικό χώρο του σπιτιού σε εξώστες, δώματα, υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, προσφέρουν ιδιωτικούς κήπους σχεδόν σε κάθε κατοικία, προφυλαγμένους από τα βλέμματα των γειτόνων.

Οι επιμέρους τύποι διαμορφώνουν μεζονέτες των 125, των110 και των 75 τ.μ. και διαμερίσματα των 85 και των 70 τ.μ. Διαμπερείς, με βέλτιστο ηλιασμό και αερισμό, οι μονάδες διατάσσονται βαθμιδωτά, έτσι ώστε να προσφέρεται απρόσκοπτη θέα σε κάθε κατοικία: οι περισσότερες βλέπουν προς τη ρεματιά, αρκετές έχουν το προνόμιο της μακρυνής θέας της θάλασσας, άλλες βλέπουν την επίσης ενδιαφέρουσα δασωμένη οριογραμμή των λόφων.

Κύρια μέριμνα της σύνθεσης ήταν η επεξεργασία των ορίων: η μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό μέσω διαβαθμισμένων φίλτρων προστασίας της ιδιωτικής ζωής και αντίστροφα, το άνοιγμα του σπιτιού προς την κοινότητα.

Οι στόχοι της πρότασης

Σε επίπεδο συνόλου αναζητήθηκε ο χαρακτήρας της παραδοσιακής γειτονιάς μέσω του δικτύου πεζοδρόμων, αλλά και της κηπούπολης, με διείσδυση του πρασίνου σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. 

Σε επίπεδο κατοικίας αναζητήθηκαν διαμπερή σπίτια με καθ’ύψος ανάπτυξη και επεκτάσιμο εσωτερικό χώρο, με ανεξάρτητες αυλές, ιδιωτικότητα και απρόσκοπτη θέα. Προτιμήθηκε η μεταλλική κατασκευή, για την ταχύτητα, την ευελιξία, τα προσεγμένα φινιρίσματα και την ιδιαίτερη μορφολογία της. 

Συντελεστες

Σύμβουλοι
Φάνης Χαλυβόπουλος Μεταλλικές Κατασκευές, Νικόλαος Χατζηνικολάου Πολιτικός Μηχανικός, INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί Μηχανολόγος Μηχανικός, Αριστείδης Τσαγκρασούλης Ενεργειακός Σχεδιασμός
Επόμενο Έργο
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.