Διαμερισμα στη Γλυφαδα

Gkotsis Serafimidou Architects

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2018
Χρόνος Αποπεράτωσης
2109
Επιφάνεια Οικοπέδου
200
Διεύθυνση Έργου
Γλυφάδα

Περιγραφη

Το διαμέρισμα προέκυψε από τη συνένωση δύο μικρότερων στον πέμπτο όροφο κτηρίου υπό κατασκευήν. Η συνένωση έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η κάτοψη παράλληλα με δύο τεμνόμε-νους άξονες, με σαφή διαχωρισμό μεταξύ των χώρων διημέρευσης και των λοιπών, πιο ιδιωτικών, χώρων. Στον πρώτο άξονα βρίσκονται το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, ενώ στον δεύτερο δύο υπνοδωμάτια με τα λουτρά και τους βοηθητικούς τους χώρους. Το πέρασμα από τη μία ζώνη στην άλλη γίνεται μέσω κρυφής πόρτας που ανοίγεται σε τοίχο επενδεδυμένο με κατακόρυφα στοιχεία από ξύλο δρυός.

Οι ξύλινες επιφάνειες κυριαρχούν στο εσωτερικό του διαμερίσματος, είτε ως τελείωμα φυσικής δρυός, όπως στα δάπεδα και τον προαναφερθέντα τοίχο, είτε ως λευκή λάκα, όπως στα ερμάρια της κουζίνας και της τραπεζαρίας. Η κλίμακα των υλικών συμπληρώνεται από λευκό corian στους πάγκους, μαύρες πλάκες μαρμάρου με λευκά νερά και ένα μαύρο υαλοπίνακα που καλύπτει πλήρως τον τοίχο της κουζίνας. Τα χρώματα αυτά – λευκό, μαύρο και ανοιχτόχρωμη δρυς – χαρακτηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά το σύνολο της πρότασης.

Βασική επιδίωξη ήταν η απελευθέρωση της κάτοψης με απόκρυψη των υποστηρικτικών λειτουργιών και των ερμαρίων αποθήκευσης στην περίμετρο. Οι πλευρικές επιφάνειες των χώρων παραμένουν συνεχείς, με κρυφές πόρτες και επενδύσεις σε όλο τους το ύψος. Τρεις κατασκευές, που συγκεντρώνουν βασικές λειτουργίες (προετοιμασία φαγητού, ψυχαγωγία, ύπνος), τοποθετήθηκαν κεντροβαρικά στους κύριους χώρους του διαμερίσματος. Οργανώνουν την κίνηση περιμετρικά και λειτουργούν ως στοιχεία σήμανσης. Στην κουζίνα, στο έπιπλο της νησίδας, ενσωματώνονται ο νεροχύτης, οι εστίες με τον βυθιζόμενο απορροφητήρα, το πλυντήριο πιάτων και αποθηκευτικοί χώροι. Κατ’ αντιστοιχίαν, μεταξύ καθιστικού και τραπεζαρίας, η ελεύθερη κατασκευή του τζακιού ενσωματώνει την τηλεόραση σε κρυφό ερμάριο πάνω από την εστία. Παρόμοιο ρόλο επιτελεί στο κύριο υπνοδωμάτιο μια ξύλινη κατασκευή, στη μια πλευρά της οποίας βρίσκονται το κρεβάτι με τα κομοδίνα και στην άλλη ο πάγκος του λουτρού με νιπτήρες, καθρέπτη και συρτάρια αποθήκευσης.

Όπου δεν ήταν δυνατή η απόκρυψη των υφιστάμενων δομικών στοιχείων, αυτά ενσωματώθηκαν και αναδείχθηκαν. Στην περίπτωση της δοκού στην οροφή του υπνοδωματίου, για παράδειγμα, οι επιφάνειές της αμμοβολήθηκαν και αναδείχθηκαν με κρυφό φωτισμό στην ψευδοροφή.

Συντελεστες

Αρχιτέκτονες
Μελέτη φωτισμού
Επόμενο Έργο
low res
2017

Vobx